Dancsok Zoltán
Strogg.hu
NFC implantátum
| | Olvasva:503

hacker_implants_nfc_chip-in-his_hand1.jpg Az nfc (near field communication) egy olyan megoldás, mely széles körben kezd elterjedni a fejlett világban, sokoldalúsága miatt. Elképesztő sok dologra használható már most, és ki tudja mi az amire még nem tudjuk használni, mert még eszünkbe sem jutott? Használjuk bankkártyák chipjeiként, mindenféle belépő kártyákhoz, áru azonosításra, és hosszasan lehetne sorolni. Itthon a hétköznapi ember főleg a bankkártyán találkozik vele, vagy a kutyák chippelése során, még ha nem is tudja, hogy az nfc chippel történik. De szinte törvényszerűen adott az ötlet, hogy mi is hordozzunk ilyet. Ha mi magunk is viselünk ilyet, akkor használható belépőnek a cégben, mindenféle azonosítási metódusok könnyedén abszolválhatóak, tárolhatunk rajta egészségügyi és más adatokat, stb… Elég hamar eljutottunk oda, hogy egy nfc chipet ültessünk magunkba is. Én is megtettem…

IMG_20180703_203505.jpg Mivel elég hamar adódott az ötlet, a dolog valójában futótűzként terjed. A helyzet az, hogy itthon ezért lehet rám furcsán nézni (több ismerősöm teljesen kiakadt) de valójában közel sem vagyok úttörő, a fejlett világban ez már egyáltalán nem újdonság, sőt. Az ötlet, hogy én is akarok ilyesmit megszületett amint olvastam erről, több hazai portál is foglalkozott már ezzel, és eljutottam oda, hogy hát csináljuk meg! Az első rákeresni, hogy hol is lehet ezt beszerezni. A dangerousthings.com oldalán, vagy ebay. Én utóbbit választottam. (12 ezerbe fáj egy ilyen) A tapasztalat az, hogy elég nagy az érdeklődés iránta, azért vannak periódusok amikor várni kell a megérkezésére. Én pont kifogtam, szóval nem volt gyors mire eljutott hozzám, pedig angliából érkezett. A csomag teljesen szimpla, egyszerű mint a faék, valójában csak egy beültető tűt tartalmaz (chip benne már) és pár öntapadós vonalkódot, amin a chip azonosítója szerepel nyomtatásban. Egyértelműen azért, hogy mindenbe be tudd ragasztani, pl: oltási könyvbe.

A chipről röviden. A chip valójában egy 1cm körüli vékony pici kapszula, ami egy termetesebb rizsszem méret. Nincsen önálló tápellátása, az olvasó/író antenna által kiadott elektron mágneses jel a benne lévő parányi tekercsben indukál annyi elektromosságot, hogy táplálja a chipet ha közel az antenna. Éppen ezért a hatótávja alig 1-5 centi, antennától függően. (ez még fontos lesz) A tároló kapacitása is minimális, bájtokban mérhető. Az ntag216-os típus 888 bájt adatot tud tárolni. Ez több mint elég. Aki johnny mnemonic féle beépíthető merevlemezre gondolt, az csalódni fog :) Ez az adatmennyiség egy informatív szöveg fájlra elég. Fontos, hogy a kapszula anyaga testbarát, és minden chipnek más az azonosítója. Ezért használják főleg. IMG_20180703_203126.jpg Gyorsan válaszolok pár képtelenségre, tévhitre, vagy téves információra. Először is a hatótávja 1-5 centi, az ufózsidógyíkemberek nem ezzel fognak téged megfigyelni :) A reptéri kapun átmegy, mri nem tépi ki belőled, stb… Főleg az elsővel szokták összekarmolni az agyamat :) (mucsi rlz)

A beültetés menete egyszerű, bár aki félősebb, vagy úgy érzi nem tudná megcsinálni az véletlenül se tegye, vigye el egy piercing stúdióba, szakember olyan gyorsan berakja, mint egy pillanat. Én magam csináltam. Először is megnéztem összezárt ujjakkal, hogy hol nem fog érintkezni semmivel. (nem lesz irritáció) Ez a kézfej két ujj közötti része lesz. Ezt jelöljük meg alkoholos filccel úgy, hogy az alsó pötty is ebbe a szabad zónába kerüljön, majd felette következő pedig attól kb: 1,5 centire fent. A rossz hír, hogy a (látványra ijesztően vastag) tűvel a fenti a cél. Odáig kell betolni. Ezután gyors fertőtlenítés, és bontsuk ki a tűt. (addig véletlenül se, mert steril) Két műanyag védelmi eszköz van, a kupak ami a tűt fedi, és a végén egy kis biztosító, hogy ne tolhasd be amíg nem szükséges. CSAK a kupakot vegyük le a tűről. Most jön a nehéz rész, a szúrás. A két ujj között kezdjük beszúrni, nagyon lassan. Picit kellemetlen, de ez minden. Meglepően fájdalommentes a dolog. (szakember érfogóval felcsippenti a bőrt a kezeden mert neki olyan is van, ott végképp semmit nem érzel, mert elnyomja a szorítás) Figyelj, hogy a bőr mentén haladj. Amint a tű végével elérted a felső jelzésedet, ott állj meg. Vedd le a második biztosítót, és ahogy a fecskendő fogással tolod be a chippet, úgy lassan ellentétesen húzd kifelé a tűt. Mintegy hagyod, hogy a megfelelő pozícióban a tű lecsússzon a chipről. Amint kint a tű, készen is vagy. Valójában 3 perces művelet az egész. Ha ügyes voltál és combosabb hajszáleret sem találtál el, akkor gyakorlatilag vérzés sem lesz. Amúgy a youtubeon van erről videó. Képet erről nem csináltam, mert sokkal rosszabbul néz ki mint amilyen valójában. Amint megvan én leragasztottam olyan két napra a sebet. (annak azért nem nevezném azt a pöttyöt :) ) És persze tetrán kenőccsel a chip feletti bőrt kicsit bekentem, hogy véletlenül se lehessen baj. (be sem pirosodik) IMG_20180703_204033.jpg

A dolog itt kezdett érdekes lenni, ugyanis kiderült, hogy a oneplus3 telóm nem is látja. Fórumozás után kiderült, hogy a oneplus telók nfc antennája a kritkán aluli szinten van! Tipus hiba ez. Nah ekkor izzadtam meg kicsit, hogy ott a chip, és semmit nem tudok vele kezdeni. Végül előkerült a régi nokia lumiám, bekapcsoltam, (el is felejtettem már milyen egy trágya és lassú a windows mobilon) és felrakva egy nfc kezelő szoftvert ripsz ropsz fel is töltöttem rá az alap adataimat, és egészségügyi paramétereket. (személyi szám, név, vészhelyzeti kontakt személy, vércsoport, gyógyszer érzékenység, stb...)

És az ellenvetés. Habár a világ naposabb helyein nem meglepő ha a kezedben lévő chippel lépsz be a munkahelyeden a kapun, itthon ez még nagyon új. Többen kiakadtak, hogy ezt beültettem, és nem értik mi ebben a jó. Szerintük ez ostobaság, és meg vagyok jelölve. Nos valójában egyik sem tudott ész érvet felhozni ellene, ami tényleg érv. Mert a mobilja alapján méterre pontosan tudják követni a mozgását. A kártya alapján azt, hogy mikor, hol vásárolt, és milyen összegért. A belépővel azt, hogy átment e a kapun a munkahelyén. Van tb száma, nyugdíjtakarék szám, adószám, forgalmi szám, jogsi szám, személyi szám, személyi igazolvány szám, diákigazolvány szám, anyakönyvi szám, van ujjlenyomata, és genetikai kódja. Mind tárolható, (amit lehet tárolnak is) szóval ha valaki el akar tűnni teljesen akkor sok sikert. Annyi száma van egy embernek, mint egy matek könyvben, igazából tökmindegy az nfc implant. Ellenben ezt nem tudom elhagyni, nem jár le, mindenhol nálam a fontos adat, és egy normális okos telefonnal leolvasható. (kollégák ki is próbálták, működik) Arról ne is beszéljünk, hogy az ennél sokkal durvább valódi cyborg életérzés több mint 30 éves már, pontosan nem tudom, de az 50 se lepne meg. Gondoljunk az izületi protézisekre, inzulin pumpára, peacemakerre, szilikon implantátumok, vagy újabban az idegek közelébe rakható chipekre. De van évezredes példa is, például a testékszerek. A viselhető/magunkkal hordható eszközök is sokat dobnak a hangulaton, sok száz éve van szemüvegünk, vagy óránk. De újabban okos karkötő, mobil telefon. Valójában a filmekben látott cyborg egyes esetekben már közel sem sci-fi, hanem napi valóság.

A hazai helyzet… Nos mint említettem ez még itthon a kockák menőzésén kívül nem sokra alkalmas. Még azért sokat kell fejlődni, hogy itthon is ezzel be tudj lépni a céged kapuján, tudj vele vásárolni, ezt olvassák le parkoló házban stb… pedig minderre külföldön már sok példa van. Ide is be fog szivárogni ez világos, de szerintem hozni fogja a magyaros átfutási időt ami olyan 10 év. Viszont nem kötelező az embernek chippeznie magát. Viselhet nfc chipet anélkül is, hogy a bőre alatt lenne, ha esetleg ódzkodik tőle. Lehet kapni (fillérekért) chipes gyűrűt is, ami ugyanazt tudja, de gyűrűként az ujjra húzható. De a Mi band3 35 dolláros verziójában is van már nfc, az meg ugye okos karkötő, a Mi band sorozatot senkinek nem kell bemutatni. Habár én vállaltam, hogy a testemben van ilyen, igazából nem kötelező. No de hazai helyzet. Mivel még sehol nem találkoztam ezzel itthon a gyakorlatban (csak a már leírt hétköznapi felhasználásban) így nem meglepő módon gyakorlati hasznát nem nagyon veszem, hacsak nem azt, hogy baleset esetén ha mondom mit keressenek leolvassa a mentős és okosabb lesz. Még egy kört futottam vele, írtam a bankomnak, hogy van ilyenem be lehetne e lőni fizetéshez? A helyzet az, hogy a saját kártyájukon kívül csak a mobilfizetésre nyitottak erről hallani sem akartak. A hivatalosnak tekinthető mail válasz az volt, hogy csak a kibocsájtott eszközök és szerződésben álló partnerek eszközei játszanak, és nem terveznek mást a közel jövőben. De ez nem lepett meg egy olyan országban, ahol kiadnak egy e-személyit ami kb. semmire se használható évek óta :D

Szóval én már upgradeltem, tegye meg bárki nyugodtan. Ezzel már is csatlakozott a biohack szubkultúrához. (szintén ismeretlen itthon)

Kulcsszavak: #nfc #implant #biohack

« Vissza
© 2018 Zoltan Dancsok
dancsok.zoltan@outlook.com