Dancsok Zoltán
Strogg.hu
ChromeOS installer neked!
| | Olvasva:389

cloudready_294070.jpg Úgy tűnik kissé megkavartam az álló vizet ezzel a chromebook chromeOS dologgal. Nem is csodálom. Többen, hogy is mondjam. Nem nagyon tudtatok követni, hogy végülis miről van szó, és ez mit is jelent a gyakorlatban. Ez nem a ti hibátok, félre ne értsétek, most ezt nem dehonesztáló jelleggel mondtam. Aki viszont látta magát az OS-t, vagy a gépemen működni (kollégák pl.) azoknak nagyon tetszett. Én biztosra veszem, hogy ha széles európában is elkezdenék forgalmazni, az oltári érvágás lenne a microsoftnak, mert itt is rommá verné a windows-t, mint az USA-ban tette. A helyzet az, hogy én is elolvastam marha sok cikket, de nehezen értettem meg kb. miről is lehet szó. Az összes cikk háttér száj íze mindig az, hogy ez nem megy rajta, vagy az nem megy. És nem jön át, hogy tudod ezt nagyon jól használni, azért nem megy, mert van helyette más, online, korszerű platform független megoldás, tehát nem is kell neked. Rabjai vagyunk az ofline desktop gondolkodásnak. Én is, beismerem. Én személy szerint órákon át küzdöttem a nyomtatómmal, hogy belőjem a gépen, mire leesett, hogy a többi gépen sem így használom a nyomtatót egy éve, hanem abszolúte hálózatról. Tök feleslegesen akarom úgy megerőszakolni a chromebook-ot, ahogyan már jó ideje a többi gépet sem használom. Szóval nehéz elszakadni. Mondjuk ezt egy hét távlatából mondom csak én is :D De én sem mentem neki egy vásárlásnak nagy mellénnyel. Megnéztem egy tonna videót a youtube-on, és csináltam egy röpke installert/live rendszert is, amit a kis netbook-on kipróbáltam előtte. Most erről fogok írni.

Mivel a youtube tele van a hogyan csináljunk állati gyors chromebook gépet a régi roncs laptopból videókkal, adta magát, hogy próbáljak egy rendszert kipróbálni is. Ez először a nightly buildek letöltésével kezdődött amik nem nagyon akartak elindulni a netbook-on, végül szembe jött a neverware.com weboldala amelyik kipróbálható chromeOS buildet ígér. Jól ígéri, tényleg ad egy kóstolót. Tegyük hozzá gyorsan, hogy ez kipróbálható és telepíthető is, de kissé kiherélt. Például nem megy rajta a google play. Amúgy natúr chromeOS valóban.

Szóval a varázslat valójában nem nagy. A fenti oldalon a CloudReady Editions menüpontban szépen kiválasztod a Home gombot, akkor átdob a letöltő oldalra, ahogy egy usb készítőt tölthetsz le mindenféle platformra. (windows,Mac,ChromeOS) Fogsz egy legalább 8, de maximum 16GB méretű pendriveot, vagy sd kártyát, berakod a gépnek, elindítod a cuccost, és megcsinálja neked. Ezek után nincsen más hátra, mint elindítani vele a kiválasztott gépet. Ha ez megvolt, játszhatsz vele, és kipróbálhatod mire is számíts. Persze igazi chromebook nem nagyon lesz, de elég közel lesz hozzá. És az igazi az lesz, ha telepíted, és vagy felújítasz és szolgálatba tudsz vele állítani egy régebbi vasat.

Mielőtt telepíted, azért figyelj oda pár dologra ha elindult. Főleg ha az a terved, hogy használatba is veszed majd. Különösen ha ehhez be kell ruháznod némi pénzmaggal. (például a régi vinyót SSD-re akarod és tudod is cserélni. Ezt amúgy nagyon melegen ajánlom neked! Szerintem vinyóval neki se fuss éles használatnak.) Teszteld végig ami kelleni fog. Hálózati csatolók kapcsolódnak e. (wifi különösen, de bluetooth is ha van) Fontos, hogy a képernyő felbontás rendben van e, hozza e a kívánt szintet. Többnyire laptoppal fogsz próbálkozni, ezért figyelj arra, hogy zárolás, alvó mód, telep kijelzés korrekt e. Pendrive-ot látod e a fájl kezelőben rendesen. Tehát megfelelően hozza e amit elvárhatunk ezektől. Nyiss alkalmazást, és egérrel kicsit hurcold körbe. Lehetőleg mondjuk a facebook, index és erőforrás zabáló oldalak legyenek nyitva. Nézd meg mennyire simán tudod ezt megcsinálni, szaggat e az egész. Fontos kitérni arra, hogy kétmagos x86 proci, és 4GB ram nélkül neki se állj. És lehetőleg SSD-re rakd, ez ma már alap. Ezek nélkül nem sok értelme van. Kipróbálni igen, de telepítve használni nem. Főleg ha költened is kéne rá. Tehát ha úgy tetszik, tudsz csinálni egy minimális felújítással egy chromebook szerű gépet, és feltámaszthatsz egy régebbi laptopot média fogyasztós felhő alapú gépként.

Jó játékot vele

Kulcsszavak: #chromeos #neverware #google

« Vissza
© 2018 Zoltan Dancsok
dancsok.zoltan@outlook.com